Tito kao Drzavnik

Ići dole

Tito kao Drzavnik

Počalji  Toti taj Pon Mar 03, 2008 11:52 am

Da otvorim ovu temu jer je meni veoma zanimljiva:
Tito je podigao zemlju sa dna,izgradio je i spojio nespojivo mislim na narode.
Da li ce se ikad pojaviti takva licnost,takav politicar,pravi covek,koji ne se ne boji ni zapada ni istoka?
Veoma tesko pitanje i uvek ga postavljam,iako nasa istorija(ova nova vredja normalnog coveka,jer ratne zlocince dize u nebesa a heroje pokopava i zaboravlja.Srbijo sta si docekala!
Evil or Very Mad
Pozdrav za autora foruma,nadam se da ce nas uskoro biti 3000,a ne 3. Like a Star @ heaven
avatar
Toti

Broj poruka : 44
Datum upisa : 03.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

POZDRAV!!!

Počalji  Admin taj Sre Mar 05, 2008 3:20 pm

POZDRAV TOTI SLOBODNO STAVLJAJ KNJIGE NA FORUM.
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 164
Datum upisa : 01.03.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.novikomunisti.bloger.hr/

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito kao Drzavnik

Počalji  rozalin1 taj Pet Mar 28, 2008 2:52 am

Biografija
Josip Broz rodio se u malom selu Kumrovcu na Sutli, u najzapadnijem dijelu Hrvatskog zagorja 7. maja 1892. godine kao sedmo od petnaestero djece roditelja Franje (Franceka) i Marije Broz, rodene Javeršek. Mali "nesporazum" oko toga biografskog podatka, s obzirom da se Titov rodendan slavi na dan 25. maja, objasnili su njegovi biografi cinjenicom da je Josip Broz za vrijeme svoga dugogodišnjeg revolucionarnog rada bio prisiljen da se služi lažnim papirima i dokumentima, pa je tako i u jednom vojnickom dokumentu austro-ugarske vojske zabilježeno da je roden 25. maja. A upravo na taj dan (25. V 1944.) izvršen je i desant na Drvar. Rodendan je ostao, pa ni sam Tito nije želio da se taj datum mijenja kad ga je narod vec prihvatio. Sin oca Hrvata i majke Slovenke, Josip Broz nije osjecao nikakvih nelagoda zbog te okolnosti, jer izmedu dvije susjedne zemlje nije bilo antagonizma ni netrpeljivosti. Josip Broz je mnoge dane djetinjstva proveo kod djeda Martina preko Sutle, te naucio odlicno slovenski, zbog cega je imao poteškoca kada je pošao u hrvatsku osnovnu školu.
Kada se rodio Josip Broz, život u kumrovackoj dolini je bio težak i naporan, oskudan i jednolican. Iako je kmetstvo odavno bilo ukinuto, seljaštvo su pritiskali teški nameti, porezi i opca oskudica, jer su im posjedi bili mali, rasparcani, a zemlja slabe kvalitete. Godina 1903. i 1904. bile su veoma burne u tim krajevima, u znaku opceg narodnog pokreta protiv madžarizacije s jedne strane, i u znaku pobune siromašnih seljaka protiv svih vrsta eksploatacije s druge strane.
Osnovnu školu Josip Broz je pohadao u Kumrovcu od 1900. do 1905. Po svršetku osnovne škole Josip Broz je, zbog teškog stanja u obitelji, morao odložiti svoj odlazak na zanat, pa je neko vrijeme morao raditi kod svog ujaka u Sloveniji. Nakon toga je radio u jednoj sisackoj kantini. Godine 1907. je postao šegrt mehanicarske radionice u Sisku. Po završetku šegrtske škole 1910. prvi put stiže u Zagreb gdje postaje clan Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slavonije i ucestvuje u radnickim demonstracijama.


Poslednji izmenio rozalin1 dana Pet Mar 28, 2008 3:30 am, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
rozalin1

Broj poruka : 130
Datum upisa : 10.03.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.titanik.bloger.hr

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito kao Drzavnik

Počalji  rozalin1 taj Pet Mar 28, 2008 2:57 am

Nakon "izleta" u Trst, gdje nije našao posao, vraca se u Zagreb gdje 1911. sudjeluje u velikim demonstracijama. Nakon toga je radio u Kamniku u Sloveniji, Cenkovu u Ceškoj, u Münchenu, u tvornici automobila "Benz" u Mannheimu, u Njemackom Ruhru, Becu, Beckom Novom Mjestu gdje je radio u tvornici automobila "Daimler" kao probni vozac. Naucio je njemacki i ceški jezik, usavršio svoj i izucio nove zanate.
Godine 1913. odlazi u vojsku. Pocetkom prvog svjetskog rata 1914. shvatio je da to nije njegov rat i da nema za šta da ratuje, pa je u to uvjeravao i svoje drugove u kasarni. Odveden je u Petrovaradinsku tvrdavu i tu je proveo neko vrijeme, ali nije osuden nego je poslan na frontu u Galiciju pa zatim na Karpate.
Na fronti je bio do 25. maja 1915. kada je ranjen i zarobljen. U ruskoj bolnici provodi trinaest mjeseci gdje mnogo cita i uci ruski jezik. Nakon izljecenja, Tito je kao zarobljenik poslan na rad u selo Kalasijevo. Pored
posla nalazi vremena za citanje a u razgovorima sa seljacima sve se cešce spominje ime Lenjin.
Krajem 1916. premješten je u Kungur gdje radi na održavanju željeznicke pruge. U junu 1917. napušta Kungur i odlazi u Petrograd gdje sudjeluje u demonstracijama. Zatim bježi u Finsku. Tamo je uhapšen i poslan u zatvor u Petropavlovskoj tvrdavi, iz koje je transportiran natrag u Kungur. Iz transporta je pobjegao i dospio u Omsk, gdje se, poslije pobjede oktobarske revolucije, prijavio u odred Crvene internacionalne garde. Na proljece 1918. zatražio je da bude primljen u Rusku komunisticku partiju (boljševika). U ljeto iste godine umaknuo je pred Kolcakovom vojskom medu Kirgize, gdje je radio kao strojar u jednome mlinu. Po povratku boljševika u Omsk vratio se u taj grad i tamo postao clan jugoslavenske sekcije Ruske komunisticke partije.
U jesen 1920. vraca se u Zagreb gdje stupa u redove Komunisticke partije Jugoslavije. Iste godine partija je zabranjena. Kada 1921. ostaje bez posla zapošljava se u mlinu u mjestu Velikom Trojstvu gdje je sa svojom suprugom živio do kasnog proljeca 1925. godine. Tu mu se rodilo troje djece. Prvo dijete umrlo mu je u Zagrebu, a u Trojstvu su mu sahranjeni sincic Hinko, koji je umro osam dana nakon rodenja kcerkice Zlatice, ciji se život ugasio nakon 17 mjeseci. Godinu dana prije nego što napušta Veliko Trojstvo, roden je sin Žarko, koji je jedini ostao živ od cetvoro njegove djece iz prvog braka.
Napušta mlin u Velikom Trojstvu i u kasno proljece 1925. godine dolazi u Zagreb. Po partijskim zadacima odlazi u Kraljevicu, Beograd i u Smederevsku Palanku. U aprilu 1927. opet se vraca u Zagreb. Od suda u Ogulinu osuden je na sedam mjeseci robije, uvjetno na cetiri mjeseca, zbog komunisticke propagande. Nakon izlaska iz zatvora Tito ujedinjuje Partiju koja je bila podijeljena na razlicit frakcije.
Kada su u junu 1928. godine organizovane demonstracije, na letku kojim se radnici pozivaju na demonstracije stajao je potpis Josipa Broza. Velika potjera policije raspisana je 20. juna 1928. Uhapšen je 4. augusta 1928. i osuden na pet godina robije. Pocetkom 1929. doveden je na izdržavanje kazne u Lepoglavu. Godinu dana poslije njega u Lepoglavu dolazi Moša Pijade, tada stari i iskusni komunist. Njih dvojica su poceli zajedno raditi na organiziranju partijskih jedinica u kaznionici. Iz toga vremena sacuvan je i jedan od dva portreta Tita što ih je izradio Moša Pijade, koji je inace bio poznati slikar. Pocetkom 1931. Josip Broza su iznenada premjestili u kaznionicu u Mariboru, koja je bila na glasu kao najgora u Jugoslaviji. Tu je izdržao kaznu ali ipak nije odmah pušten na slobodu. Odveden je u Ogulin, gdje je trebao da odleži još tri i pol mjeseca one kazne na koju je bio uvjetno osuden. Tek potkraj marta 1934. izlazi iz zatvora, ali mu je odredeno da mora boraviti u rodnom Kumrovcu i da iz njega ne smije nigdje otici. Vec u aprilu te godine napušta Kumrovec i odlazi u Samobor. Postao je ilegalac i prvi put se spominje ime Tito. Postojalo je više prica o tome kako je dobio to ime ali je Josip Broz kasnije više puta objašnjavao da ga nikakav posebni razlog nije potakao da uzme to ime. Jednostavno, to je narodno ime, koje nije posebno rijetko. Prešavši u ilegalnost, Tito je nastavio još vecom partijskom aktivnošcu. Ukljucen je u Politicki biro CK KPJ 1934. godine. Zbog partijskih zadataka povremeno odlazi u Pariz i Moskvu.
Krajem 1937. godine Josip Broz Tito postaje generalni sekretar Centralnog komiteta Komunisticke partije Jugoslavije. Poslije toga još dva puta odlazi u Moskvu 1938. i 1939. godine. Fašizam se širio Evropom, Hitlerove i Mussolinijeve armije su na granicama Jugoslavije, a vlada Cvetkovic-Macek ne vidi opasnost koja se bliži. Jedne od posljednjih veceri u oktobru 1940. godine u Dubravi je održana Peta zemaljska partijska konferencija. Na kraju konferencije Tito je rekao: "Drugovi, pred nama su odlucujuci dani. Naprijed sada u konacnu pobjedu! Iducu konferenciju moramo održati u oslobodenoj zemlji i od tudina i od kapitalista!"
Okupacija Jugoslavije zatekla ga je u Zagrebu, odakle je, njegovom inicijativom, upucen proglas CK KPJ narodima Jugoslavije i radnom narodu Jugoslavije, u kojemu se istice odlucnost Partije da u oslobodilackom ratu ustraje u prvim redovima, u kojemu ustaje protiv potpaljivanja nacionalne mržnje i poziva radnike, seljake, omladinu, gradane i sve rodoljube da se ujedine u borbi za nacionalnu nezavisnost.
U drugoj polovici maja 1941. godine Tito odlazi u Beograd odakle usmjerava pripreme za dizanje ustanka i pocetak oslobodilackog rata. Po napadu Njemacke na SSSR (22. juna) Politbiro CK KPJ je pod Titovim vodstvom ocijenio da je nastupio odlucan trenutak za pocetak oružanog ustanka protiv okupatora i njegovih domacih pomagaca. Glavni štab Narodnooslobodilackih i partizanskih odreda Jugoslavije (NOPOJ) formiran je 27.juna, a Tito je postao vrhovnim komandantom NOPOJ. Pod njegovim vodstvom donesena je odluka o dizanju svenarodnog ustanka.
Beograd je napustio 16. oktobra i otišao na oslobodeni teritorij u zapadnoj Srbiji, kamo su premješteni i GŠ NOPOJ i CK KPJ. U Stolicama je 26. i 27. novembra održano savjetovanje nacionalnih i pokrajinskih predstavnika narodnooslobodilackog pokreta i donesene smjernice za razvoj ustanka i oslobodilacke borbe pod jedinstvenim vodstvom Vrhovnog štaba NOPOJ i glavnih štabova po zemljama i pokrajinama Jugoslavije. U oktobru iste godine Tito se sastao u Ravnoj Gori s Dražom Mihailovicem radi dogovora o zajednickoj borbi protiv okupatora, koji zbog stava Mihailovica završava bez uspjeha.
U oktobru i novembru 1941. godine Tito je u Užicu, odakle usmjerava razvitak ustanka. U Rudom, u istocnoj Bosni, 22. decembra 1941. osniva Prvu proletersku brigadu. Na osnovi uspjeha postignutih u ustanku i oslobodilackoj borbi u drugoj polovici 1942. izdaje naredbu o osnivanju prvih divizija i korpusa, što je bio temelj stvaranja Narodnooslobodilacke vojske Jugoslavije (NOVJ). Na njegovu inicijativu u Bihacu se 27. Novembra 1942. sastaju predstavnici NOB iz svih krajeva Jugoslavije i formiraju AVNOJ - Antifašisticko vijece narodnog oslobodenja Jugoslavije. Godinu dana poslije, 29. i 30. novembra 1943, u Jajcu se sastaje AVNOJ na svoje drugo zasjedanje i donosi povijesne odluke o buducem uredenju Jugoslavije kao federativne države ravnopravnih naroda i narodnosti Jugoslavije.


Poslednji put izmenio rozalin1 dana Pet Mar 28, 2008 3:32 am, izmenio ukupno 2 puta
avatar
rozalin1

Broj poruka : 130
Datum upisa : 10.03.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.titanik.bloger.hr

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito kao Drzavnik

Počalji  rozalin1 taj Pet Mar 28, 2008 3:35 am

Tito dobiva naslov maršala. Neko vrijeme rukovodi oslobodilackom borbom iz Drvara, odakle, poslije neuspjelog njemackog desanta, 25. maja 1944. godine, odlazi na Vis, gdje razvija široku djelatnost za medunarodno priznanje nove Jugoslavije. U augustu 1944. susrece se u Napulju s predsjednikom britanske vlade Winstonom Churchillom. Istodobno dok se bori za medunarodno priznanje novoga stanja na tlu Jugoslavije, rukovodi, kao vrhovni komandant, operacijama oslobodenja zemlje, koje uskladuje s operacijama saveznickih vojski. Predvecer 23. oktobra 1944. stiže u oslobodeni Beograd. Potvrdujuci vec izborene tekovine, Tito 7. marta 1945. godine formira vladu Demokratske Federativne Jugoslavije.
Narodnooslobodilacka borba naroda Jugoslavije pobjednicki je završena 15. maja 1945. Još u toku borbe - 19. novembra 1944. - Predsjedništvo AVNOJ-a dodijelilo je Titu naziv narodnog heroja Jugoslavije. Josip Broz Tito bio je jedini Vrhovni komandant u drugom svjetskom ratu koji je svoje borce licno vodio u bitku. Ranjen je u bitci na Sutjesci u junu 1943. godine.
Godine 1948. odupro se diktatu Staljina, odbacivši njegovu neprijateljsku politiku prema tekovinama socijalisticke revolucije u Jugoslaviji i tekovinama oslobodilacke borbe. Odbijanjem da se pokori tzv. Rezoluciji Informativnog biroa komunistickih i radnickih parija (Informbiro), koja je sadržavala agresivnu politiku Staljina prema Jugoslaviji, Tito je, u ime nacela ravnopravnosti naroda i komunistickih partija svih zemalja, odbacio politiku medunarodnoga hegemonizma i diktata velike sile. U Narodnoj skupštini FNRJ 27. juna 1950. podnio je obrazloženje Osnovnog zakona o upravljanju radnim kolektivima od strane radnika, istaknuvši staro socijalisticko geslo "Tvornice radnicima". Prvi put je za Predsjednika Republike izabran 14. januara 1953.
Poslije smrti Staljina uslijedila je normalizacija odnosa sa SSSR pa je, za posjeta Hrušcova Jugoslaviji, u junu 1955, potpisana Beogradska deklaracija, kojom je otvoren put normalizaciji odnosa izmedu dviju zemalja, na osnovi priznanja nacela ravnopravnosti medu narodima, državama i komunistickim i radnickim partijama svih zemalja svijeta.
Tito je od ranih 1950-ih godina pa sve do svoje smrti razvio golemu medunarodnu djelatnost, jedan je od zacetnika i glavnih aktera pokreta nesvrstanosti s kojim su se identificirale mnoge novooslobodene zemlje u svijetu. Afirmirajuci medunarodni položaj Jugoslavije, mir i suradnju medu narodima, Tito je posjetio više od sedamdeset zemalja svijeta, na svim kontinentima. Za goleme i trajne zasluge koje je stekao za sve narode Jugoslavije i za njihovu državnu zajednicu tri puta je proglašavan narodnim herojem. Bio je biran za doživotnog predsjednika SKJ. Za izvanredan doprinos vojnoj znanosti i praksi, posebno za doprinos i zasluge u izgradnji teorije i prakse oslobodilackog rata Tito je 1976. dobio doktorat vojnih znanosti i umjetnosti. Proglašen je i pocasnim clanom mnogih akademija znanosti i umjetnosti.
Na jedanaestom kongresu SKJ - posljednjem kojemu je prisustvovao - održao je govor o snazi, ulozi i perspektivama Jugoslavije, o njezinoj vjernosti pokretu nesvrstanosti i o odsudnoj važnosti bratstva i jedinstva naroda i narodnosti Jugoslavije - govor koji je svojevrsna oporuka svim baštinicima države koja je stvorena pod njegovim vodstvom i kojoj je ostao trajnim simbolom: Titova Jugoslavija.
4. maja 1980. u 15.05 sati na Klinickom bolnickom centru u Ljubljani umro je najveci sin naših naroda i narodnosti, predsjednik Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije, predsjednik Saveza Komunista, Vrhovni Komandant oružanih snaga, Maršal Jugoslavije Josip Broz Tito. Pokopan je 8. maja 1980. u Beogradu u Kuci cvijeca. Na njegovoj sahrani bilo je prisutno 209 delegacija iz 127 država svijeta. Titova sahrana bila je zvanicno najposjeceniji pogreb nekog državnika u prošlom stoljecu.
avatar
rozalin1

Broj poruka : 130
Datum upisa : 10.03.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.titanik.bloger.hr

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito kao Drzavnik

Počalji  rozalin1 taj Pet Mar 28, 2008 7:19 am

Evo,čime je Tito izlazio pred svijet:

1)Isključiti rat,silu i nasilje kao metode u rješavanju sporova među narodima i državama.

U zamjenu za to,ponudio je svijetu ideju o iskrenoj i otvorenoj prijateljskoj i RAVNOPRAVNOJ saradnji na svim područjima života i strpljive razgovore,dogovore,usaglašavanja stavova o svim pitanjima koja tište zemlje i narode

2)Zamijeniti dominantnu poziciju velikih sila,koje su vijekovima krojile i oblikovale međunarodne odnose,samostalnim,slobodnim i ravnopravnim učešćem svih naroda i država u izgrađivanju svjetske politike koja će svojim ostvarenjima zadovoljiti potrebe svih

3)Omogućiti svakom narodu potpunu samostalnost i slobodu da sam odlučuje o svom smjeru kretanja i osiguravati im progres umjesto pritiska da se svrstavaju u međusobno suprotstavljene blokove i da se dijele prema ideoloskim ili drugim kriterijima

4)Prekinuti poslušno pokoravanje tuđim ideološkim i političkim uzorima
i središtima političke moći i zamijeniti to izgrađivanjem sopstvenog puta

Snaga je u socijalističkom samoupravnom sistemu koji našem čovjeku obezbjeđuje da slobodno i suvereno odlučuje o svom radu i njegovim rezultatima,koja ga štiti od svakog oblika izrabljivanja i svakog vida nasilja,od svega što sputava svestrani razvoj slobodne ljudske ličnosti
avatar
rozalin1

Broj poruka : 130
Datum upisa : 10.03.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.titanik.bloger.hr

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito kao Drzavnik

Počalji  rozalin1 taj Pet Mar 28, 2008 7:22 am

TITO JE NAJVEĆI JER JE ONEMOGUĆIO SVE:BURŽUJE(KAPITALISTE),USTAŠE,ČETNIKE,BALIJE,KRALJEVE,AMERIKANCE,RUSE,ENGLEZE,FRANCUZE,NIJEMCE I BILO KOGA DRUGOGA DA NAS TLAČI BILO EKONOMSKI BILO POLITIČKI....

U emisiji "Piramida" na HTV-u gdje svaki tjedan(sedmicu) po trojica natjecatelja iz javnog života komentiraju događaje proteklog tjedan kako u zemlji,tako i u svijetu,politički "Don Kihot" "bombarder sa Kvarnera iz Rijeke" Vladimir Bebić izjavljuje:

"Ovo će mi vjerojatno naškoditi na skorašnjim lokalnim izborima,ali ja ću Vam hrvatski narode reći istinu koju Vam 15 godina hrvatski mediji uskraćuju"

"Dok je Tito bio živ i dok je bila SOCIJALISTIČKA Jugoslavija,90% ljudi je živjelo,a 10% koji im ne bi dalo da žive su bili u zatvorima,a danas tih 10% iz zatvora žive,a 90% ljudi umiru"

"Danas predstavnike državica ex Juge u evropskim i svjetskim institucijama primaju na njihove izričite zahtjeve,usput,na marginama,u hodnicima,na balkonima...
avatar
rozalin1

Broj poruka : 130
Datum upisa : 10.03.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.titanik.bloger.hr

Nazad na vrh Ići dole

Tito

Počalji  Valter taj Pon Mar 31, 2008 12:06 pm

Za mene je jedno jasno kao dan.Zato sam uvek tvrdio,
" Doci ce dan, kada ce svi oni koji su pljuvali po titu, zavijati kao vukovi na mesecini i za titom i za jugoslavijom".

Samo neinteligentan covek( ili zadojeni nacionalista) nije u stanju da vidi vrednosti licnosti koju je u sebi nosio drug Josip Broz.

Osim toga bih drage volje sve protivnike SFRJ-e i druga tita podsetio na onu poznatu recenicu : " Neka prvi baci kamen onaj ko je bezgresan".

Lako je pljuvati po drugima ( a posebno po onima koji nemogu da se brane), velicina coveka se vidi tek u spremnosti za saradnju i oprastanje.

Valter
avatar
Valter

Broj poruka : 33
Datum upisa : 21.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Josip Broz...covek, borac, revolucionar,drzavnik

Počalji  *Lune* taj Sre Apr 16, 2008 4:04 am

Ne moze da bude izbrisan iz istorije. Drzavnik visokog medjunarodnog ranga, priznat aosplutno od svih. Po Titu danas pljuje moralni sljam, finansiran iz inostranstva, iz inostranog dela sljama koji obnavlja i ostvaruje imperijalne ciljeve fasistickim metodama. Posebno ubija u pojam kada gledate svoje drzavno rukovodstvo kako prostire crvene krvave tepihe ispred svetskoh mocnika. Broz je imao u svakom momentu svoje licno i drzavnicko dostojanstvo, sa nepokolebljicvim ciljevima. Pamtim razne dogadjaje i pisanja..kada bi saslusao neke predloge saradnika, strucnjaka iz raznih oblasti..obavezno pitanje je bilo..*hajde da sad vidimo kako ce se to odraziti na radnicku klasu* ? Josip Broz je imao pred ocima i na umu coveka RADNIKA. U jeku prevarantskih izjava i lazi porazenih i novih korumpiranih slugranja, u Beogradu je osvanuo najsimpaticniji kratak odgovor..*BRAVAR JE BIO BOLJI*..ova kratka misao dala je odgovor na sve. Stoga se ne libite da u svakoj poruci, na bilo kom mestu..ponovite kratko i jasno.*BRAVAR JE BIO BOLJI*.

*Lune*

Broj poruka : 163
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 09.03.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.theodora.com/flags/burning

Nazad na vrh Ići dole

Vrlo snalazljiv u odrzavanju kointakta....primao poklone, davao poklone...

Počalji  *Lune* taj Sre Apr 30, 2008 7:38 am

O Staljinovoj sablji napisan je i roman, ni nalik na istinu i cinjenice, sto piscu, kako sam priznaje, uostalom i nije bio cilj. Mada je ovo odlikovanje Titu bilo uruceno mnogo ranije, odmah po oslobodjenju, kada su Josif i Josip bili drugovi i istomosljenici. O toj sablji se ispredaju bajke. Dakle, ono sto je u romanu napisano potpuna je fikcija. Kao sto nisu bile tacne glasine da je cim se Milosevic uselio u svoju rezidenciju Marko uzeo ovu dragocenost i prodao je. Mesecima smo znatizeljnim novinarima odgovarali da je ona smestena u trezoru Spomen zbirke, ali kada je to ludilo proslo, praveci postavku *Beograd je slobodan*, 2004. godine povodom godisnjice oslobodjenja glavnog grada, odlucio sam da je iznesem pred posetioce. I sta se dogodilo ? Niko je nije primetio...znaci u pitanju je bila Banda lazova !!!...Marsal Tito je od 19. septembra do 4.oktobra 1944, u svojstvu generalnog sekretara KPJ i vrhovnog komadanta NOV i POJ, bio u Sovijetskom Savezu.U Moskvi je pregovarao sa Staljinom idrugim sovijetskim predstavnicima o zajednickom dejstvu jedinica Crvene armije i NOV. Tom prilikom Titu je *za zasluge u borbi protiv fsizma* urucen orden Suvotova, prvog stepena i dodeljena zlatna komandantska sablja, verovatno izradjena 19.veka, vrlo vredna zbog rukohvata sa 260 brilijanata i dijamanata, sa kicankom od zlatne srme vezanom za drsku. Staljin je nju dodeljivao zasluznim komandantima u Drugom svetskom ratu.Ali zna se da je orden pobede, najvredniji u smislu priznanja, sa dragim kamenjem, dobilo svega pet stranaca. To su Cercil, Tito, rumunski kralj Mihajlo,poljski general Zimerski i Ajzenhauer. Vlasnik sablje dakle Muzej istorije Jugoslavije....primetio sam da je drug Tito kad god je putovao u Afriku obavezno nosio suve sljive i nije mi bilo jasno sto je to radio. Posle mnogo godina upoznao sam pocasnog konzula u Namibiji, rec po rec, i setim se da ga pitam za suve sljive. On se zacudio kako ja neznam da su suve sljive vazile za odlican afrodizijak, na tamosnjim pijacama kilogram se placao 50 dolara. Tako sam konacno otkrio u cemu je stos-smeje se kustos Momo Cvijovic.

*Lune*

Broj poruka : 163
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 09.03.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.theodora.com/flags/burning

Nazad na vrh Ići dole

Re: Tito kao Drzavnik

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu