Sve je skupo

Ići dole

Sve je skupo

Počalji  MIXI taj Sre Apr 02, 2008 7:47 am

Martovske cene povećane su za 1,2 odsto, što na godišnjem nivou gradi inflaciju od 11,8 odsto. Tržišni rast cena je probio planirani okvir i dostigao sedam odsto. Za prva tri meseca ove godine glavni krivac za ovako visoku inflaciju je poskupljenje poljoprivrednih proizvoda, koji su za godinu dana "skočili" za 35,5 odsto. Ovo je u ponedeljak rekao Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, na konferenciji za novinare, i istakao da su cene hleba i brašna podignute za 40 odsto, što je najveći porast u našem regionu. - Ni u jednoj zemlji ovi proizvodi nisu toliko poskupeli, a suše nije bilo više u Srbiji nego u Bugarskoj ili Rumuniji - rekao je Jelašić. - Da se opravdaju poskupljenja koriste se "cake" i "fore" od pre 20 godina. Interventnim uvozom ne mogu se rešiti strukturni problemi. Kreditni rejting naše zemlje je u martu preinačen sa srednje stabilnog BB minusa u srednje negativan BB minus. Zaduživanja u inostranstvu za prva dva meseca ove godine porasla su za 37,5 odsto ili za 861 milion dolara. - Od početka godine dinar je pao u odnosu na evro za 3,8 odsto, a povećanje kamatnih stopa ne može preko noći da anulira efekat visokog rizika - istakao je Jelašić.
avatar
MIXI

Broj poruka : 42
Datum upisa : 02.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Sve je skupo

Počalji  MIXI taj Sre Apr 02, 2008 7:48 am

Cena vekne prepečena

U TRGOVINAMA od ponedeljka važe nove, više cene hleba. Vekna najtraženijeg hleba "sava" od pola kilograma iz "Klasa" i "Beogradske pekarske industrije" umesto 33, sada košta 38 dinara. Industrijske pekare povećale su cenu za pet dinara po vekni, kažu zbog poskupljenja sirovina i energenata. Inače, još prošlog meseca pekari u Nišu, Leskovcu, Novom Sadu, Kikindi podigli su cenu hlebu na 35 i 40 dinara. Očekuje se da će narednih dana doći i do novih "težih" cenovnika i u privatnim pekarama, gde će se određivati cena hleba prema tržišnim uslovima i troškovima proizvodnje, odnosno cena će zavisiti od lokacije i kvaliteta hleba. Trenutno, privatni pekari prodaju hleb od 28 do 35 dinara. Samo za godinu dana duplirana je cena brašnu i pšenici, što se osetno odrazilo na troškove proizvodnje. Prošlog leta, recimo, pšenica je koštala 11 i 12 dinara, a sada je 23 i 24, dok je brašno sa prosečnih 14 skočilo na oko 30 dinara za kilogram. Istovremeno, pre godinu dana hleb smo plaćali 20 do 25 dinara, a sada je cena polukilogramske vekne najčešće od 30 do 40 dinara.


| Sadržaj početak | Sadržaj nastavak | Detaljnije |


DANAS [01.04.2008.]
Od danas gorivo skuplje u proseku 2,49 odsto

Gorivo na pumpama u Srbiji od danas će biti skuplje u proseku 2,49 odsto, najavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije. Kako se navodi, motorni benzini prodavaće se po cenama u proseku većim za 1,33 dinara, dok će dizel goriva biti skuplja 1,55 dinara po litru. Litar motornog benzina (MB) i bezolovnog motornog benzina (BMB) od 95 oktana poskupeće 1,28 dinar i od sutra će se prodavati za 101,14 dinara, dok će nova cena dizela D-2 biti 86,5 dinara što je 1,42 dinara više. Nova cena evrodizela biće 94,45 dinara po litru, što je 1,6 dinara više nego do sada, dok će se eko 3 dizel prodavati za 90,18 dinara umesto za 88,67 dinara. Litar goriva evropremijum poskupeće 1,5 dinar i umesto za 108,58 dinara prodavaće se po ceni od 110,09 dinara. Cena ulja za loženje o d sutra biće veća za 1,79 dinara i litar će koštati 79,76 dinara. Poslednja promena cena naftnih derivata u Srbiji bila je 8. marta, kada je gorivo poskupelo u proseku 2,5 dinara po litru. Gorivo u Srbiji, prema Uredbi o formiranju cena naftnih derivata po kojoj se cene usklađuju na svakih 15 dana sa kretanjem cena sirove nafte na svetskom tržištu i kursom dolara, trebalo je da poskupi 26. marta za 2,49 odsto, ali je Ministarstvo finansija odložilo poskupljenje za nedelju dana.


| Sadržaj početak | Sadržaj nastavak | Detaljnije |


DANAS [01.04.2008.]
Cena gasa za toplane viša za 20,5 odsto

Srbijagas je podigao cenu gasa koji isporučuje toplanama 20,5 odsto ili 3,89 dinara po kubnom metru, potvrđeno je juče u tom javnom preduzeću. Gas za daljinske sisteme grejanja od četvrtka, 27. marta košta 22,85 dinara, bez poreza na dodatu vrednost (PDV). Kako su naglasili u Srbijagasu, cena gasa za domaćinstva ostaje nepromenjena i iznosi 18,96 dinara (bez PDV). Cena prirodnog gasa za daljinske sisteme grejanja i domaćinstva u Srbiji, kako kažu u Srbijagasu, poslednji put je menjana 4. maja prošle godine kada je gas pojeftinio oko sedam odsto. Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović sredinom marta izjavio je da se cena prirodnog gasa za domaćinstva u Srbiji neće menjati narednih nekoliko meseci, jer bi to dodatno ubrzalo inflaciju. Srbijagas je krajem februara zatražio od Vlade Srbije da zbog povećanja cena gasa koji ruski Gasprom isporučuje Srbiji za skoro 30 odsto od 2008. godine, poskupi i gas za domaćinstva i daljinske sisteme grejanja za 20 odsto. Direktor Srbijagasa Saša Ilić tada je kazao da preduzeće na svaki kubik gasa isporučen toplanama i domaćinstvima gubi 1,5 dinara. Pošto Vlada Srbije tada nije odobrila povećanje cene gasa, Srbijagas je 24. marta ponovo zatražio poskupljenje tog energenta, ali samo za daljinske sisteme grejanja - toplane za oko 20 odsto. U Srbijagasu kažu da je cena prirodnog gasa za industrijske potrošače na magistralnom gasovodu trenutno 23,55 dinara, a za pravna lica na distributivnoj gasnoj mreži 26,42 dinara. Cena gasa za industrijske potrošače u Srbiji usklađuje se svakih 15 dana, kao i cena nafte i naftnih derivata.
avatar
MIXI

Broj poruka : 42
Datum upisa : 02.03.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu